https://www.unyegundemhaber.com/

2020’deki Korkunç Olaylar

2020 yılında yaşanan felaketler tüm dünyayı etkisi altına aldı.

Hiç kimse 2020 yılının böyle geçmesini
beklemiyordu. Ancak yıl boyunca çeşitli felaketler gerçekleşti. 2020felaketleri tüm yıl boyuncapeşimizi bırakmadı. İnsanları derinden sarsan felaket ise koronavirüs oldu. Pandemi haline gelen
koronavirüs milyonlarca insana bulaştı ve yüz binlerce kişinin ölümüne sebep oldu.

Korona virüsün yanı sıra yaşanan felaketler de ayrıca can yaktı. İşte sonuna geldiğimiz 2020’de dünyada yaşananfelaketler ve çarpıcı olayları gözden geçirelim..

Avusturalya da orman yangını ;

2020 felaketleri Avustralya’daki orman yangınları ile
başladı. 2019 yılının Haziran ayında başlayan ve 2020 yılında da devam eden Avustralyaorman yangınlarında 28 insan ve yaklaşık 1.25 milyar hayvan öldü. Ayrıca 8 milyon hektarlıkalana yayılan orman yangınları, yaklaşık 2500 evin kullanılamaz hale gelmesine neden oldu.

ABD, İranlı General Kasım Süleymani’yi öldürdü;

Amerika BirleşikDevletleri, İranlı General Kasım Süleymani’yi düzenlemiş oldukları suikast ileöldürdü. Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Bağdat’ta insansız hava aracı ileyapılan saldırıda öldü. İran’da 3 gün boyunca yas ilan edildi. Süleymani’nincenazesindeki kalabalıkta ve olaylarda 50’den fazla insan öldü. İlerleyen zamanda İran
Devrim Muhafızları Ordusu, ABD’nin Irak’taki hava üssünü füzeler ile vurdu.

2020felaketleri arasında yer alan bu olay, yılın ilk savaş tehdidi olarak akıllarda yer etti.

İran’da UkraynaHavayolları’na ait yolcu uçağı düştü.

Bunun sonucunda 176 kişi öldü ve sağ kurtulan
olmadı. İran, başlarda uçağın arıza nedeniyle düştüğünü ve kendileri tarafından hiçbir müdahale yapılmadığını söylese de, daha sonra uçağı yanlışlıkla vurduklarını açıkladılar.

Elazığ Depremi

– 24 Ocak 2020; Merkez üssü Elazığ olan 6.5 büyüklüğündeki deprem,
başta Elazığ ve Malatya olmak üzere tüm Doğu Anadolu bölgesini etkisi altına aldı.

Depremde 37’si Elazığ, 4’ü Malatya’da olmak üzere toplam 41 kişi hayatını kaybetti. 1466 kişi ise yaralandı. 2020’deyaşanan felaketler arasında yer alan Elazığ depremi, bu yıl ülkemizde gerçekleşen ilk deprem olmuştu

NBA’in efsanevi oyuncusu Kobe Bryant ve 13 yaşındaki kızı Gianna Bryant
Kaliforniya’da yaşanan bir helikopter kazası sonucunda hayatını kaybetti. Helikopterde KobeBryant’ın dışında 8 kişi daha bulunuyordu ve maalesef hiçbiri kurtarılamadı.

2020felaketleri dendiğinde aklımıza gelen ilk şey koronavirüs oluyor.

2019 yılının Aralık ayında Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan korona virüs, 2020 yılında tüm dünyaya yayıldı. Korona virüsün yaygın olduğu ülkelerdeki sağlık sistemi çok kısa sürede çökmenin eşiğine geldi. Türkiye’de ilk korona virüs vakası 10 Mart’ta görüldü. Dünya Sağlık Örgütü, 11 Nisan tarihinde korona virüsü pandemi ilan etti. Şimdilerde ise dünya çapında 65 milyondan fazla insan korona virüse yakalandı ve 1,5 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Vakalar ise gün geçtikçe artıyor, dünyanın korona virüs ile savaşı devam ediyor.

ABD ‘de George Floyd’a Polisin Sert Müdahalesi

George Floyd sigara almak için sahte 20 dolar kullanırken ihbar edildi. Bunun üzerine olay yerine gelen polisler George Floyd’a karşı ırkçı ve sert bir tutum gösterdiler. Özellikle polislerden bir tanesi aşırı ırkçıydı ve öfkesi Floyd’un ölümüne neden oldu. Floyd’u yere yatırıp dizini boynuna bastıran ırkçı polis, Floyd “nefes alamıyorum” demesine rağmen durmadı ve onu öldürdü. Bu olay başta Amerika olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde ses
getirdi. 2020 felaketleri arasında bulunan George Floyd’un ölümü, hala ırkçılığın olduğunu ve kolay kolay bitmeyeceğini gözler önüne serdi

İdlip 8 Askerimizin Şehit olması

; İdlip’te rejim askerleri tarafından yoğun topçu atışları sırasında 3’ü sivil, 5’i asker 8 kişi şehit oldu.

Endonazya’da Sel Felaketi

Endonezya’da şiddetlimason yağmurları yüzünden sel ve toprak kaymaları gerçekleşti. Sel yüzünden 200 bin kişi evleriniterk etmek zorunda kaldı ve 53 kişi hayatını kaybetti. Ulusal Afet Ajansı Yönetimi (BNPB) 30 milyon
insanın selden etkilendiğini açıkladı. 2020’de dünyada yaşanan felaketler arasında bulunan afet, son13 yılın en büyük sel felaketi olarak kayıtlara geçti.


5 Şubat’ta Van’da çığ düştü;

5 Şubat tarihinde Van-Bahçesaray karayolunda bir minibüsün
üzerine çığ düştü. Minibüsteki 2 kişiyi kurtarmak için birçok ekip ve vatandaş yardıma geldi.

Ancak kurtarma çalışmaları sırasında düşen ikinci çığda 11 asker, 9 korucu, itfaiye erinin aralarında bulunduğu 41 kişi hayatını kaybetti

Sabiha Gökçen Hava Limanında Uçak Pistten Çıktı

İzmir-İstanbul arasında uçuş yapan uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı’na inerken pistten çıktı. İçinde 177 yolcunun ve 6mürettebatın bulunduğu uçak üçe bölündü. 180 kişinin yaralandığı kazada 3 kişi hayatını kaybetti. Bu trajik kaza 2020 felaketleri dendiği zaman hemen akıllara geliyor.

27 Şubat’ta İdlip’te 34 askerimiz şehit düştü;

27 Şubat 2020’de Rusya destekli Suriye
Silahlı Kuvvetleri’nin, Suriye’nin İdlib şehrinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı tabura düzenlediği hava saldırısında 34 askerimiz şehit düştü ve 32 askerimiz yaralandı.


Çekirge istilası başladı;

Orta Doğu ve Doğu Afrika’da son 70 yılın en büyük çekirge istilası
yaşandı. Afrika’da başlayan çekirge istilası, büyük bir hızla yayıldı ve çiftçilerin hayatlarını

zorlaştırdı. Çiftçiler, çekirgeler yüzünden ürün yetiştirememe tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Pakistan’da yaşanan uçak kazasında 97 kişi hayatını kaybetti;

Pakistan Uluslararası Havayolları’na ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı Karaçi kentinde bir yerleşim alanına düştü.

22 Mayıs tarihinde yaşanan uçak kazasında 97 kişi öldü. 2020’de dünyada yaşanan felaketler arasında yer alan uçak kazasının nedeninin pilot hatası olduğu açıklandı.

Bingöl Karlıova depreminde 1 kişi hayatını kaybetti;

14 Haziran tarihinde Bingöl Karlıova’da 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Enkaz altında kalan 1 güvenlik korucusu hayatını kaybetti ve 21 kişi yaralandı

Sakarya’daki havai fişek fabrikasında patlama oldu;

3 Temmuz’da Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Bu patlama sonucunda 7 işçi yaşamını yitirirken, onlarca işçi yaralandı.

İstanbul’da dolu yağdı;

27 Temmuz akşamı İstanbul’da 15 dakika etkili olan fırtınayla
birlikte dolu yağdı. Ayrıca şiddetli yağmurun da eşlik ettiği olayda su baskınları ve sel meydana geldi

Evlerde, iş yerlerinde ve araçlarda ciddi hasarlar oluştu. 2020’de dünyada
yaşanan felaketler arasında yer alan olay, tüm dünyada konuşuldu.

Beyrut Limanı’nda patlama meydana geldi;

4 Ağustos tarihinde Beyrut Limanı’nda 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlaması nedeniyle 182 kişi yaşamını yitirirken,6 binden fazla insan yaralandı.

Patlamadan sonra Lübnan Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed istifa etti.

Giresun’da yaşanan sel felaketi;

24 Ağustos tarihinde Giresun Dereli ilçesinde sağanak yağış yüzünden sel meydana geldi. Yapılan arama ve kurtarma çalışmaları sonucunda 7 kişinin cansız bedeni bulundu ve 127 kişi kurtarıldı.

Ankara’da kum fırtınası meydana geldi;

12 Eylül tarihinde Ankara’da meydana gelen kum fırtınası herkesi şok etti. Eşi benzeri görülmemiş olayda, şiddetli rüzgar nedeniyle havada uçuşan cisimlerin çarpmasıyla 6 kişi yaralandı.

Hatay’da meydana gelen yangın;

9 Ekim tarihinde Hatay’ın Belen ilçesinde meydan gelen yangın ormanlık alanda başladı.

Daha sonra Arsuz ve İskenderun ilçelerine sıçradı. Sonunda kontrol altına alınan yangının “ateşin çocukları inisiyatifi” adlı örgüt tarafından çıkarıldığı iddia edildi. 2020’de dünyada yaşanan felaketler arasında yer alan bu olay, dünyada yaşanan yangınlardan sadece biriydi.

İzmir’de 6,9 büyüklüğünde deprem oldu

30 Ekim tarihinde İzmir’in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında 6,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, Ege ve Marmara
bölgelerinde hissedildi.

İzmir’deki depremde ise 114 vatandaşımız yaşamını yitirirken, yaklaşık 1000vatandaşımız yaralandı.

2020 yılı insan hakları ihlalleri, kadın düşmanlığı, ekonomik sıkıntılar ve siyasi gerilimler, pandemi ile üstümüzden silindir gibi geçip giderken tüm
olumsuzluklara rağmen yeni yılı milat sayıp, sorunlara biraz olsun es vermek, yeni yılın bizi biraz olsun tazeleyeceğini umut ederek, herkes için sağlıklı, huzurlu, keyifli bir sene olmasını diliyorum…..

Hakkında: GÖKHAN BEŞİKCİOĞLU

SİTE SAHİBİ

Kontrol Ediliyor

SEÇİM YASAKLARI BAŞLADI

31 Mart yerel seçimler öncesinde, propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları, 21 Mart 2024 Perşembe sabahı başladı ve oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir