https://www.unyegundemhaber.com/

AFRİKA KUŞU ‘’ÇOBAN ALDATAN’’ ORDU’DA KORUMA ALTINA ALINDI

Asıl Yaşam alanı Afrika Kıtası Olan , Kış Mevsimini  Afrika’da Yaz Mevsimini de  ülkemizde geçiren göçmen bir  kuş türü olan ÇobanAldatan Kuşu (Caprimulgus europaeus) Ordu’da  Tarım ve Orman Bakanlığı 11.Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Ünye Şefliği’nce Tedavisi Yapılmak Üzere Koruma Altına Alındı.

            Ordu’nun Ünye İlçesi Kaledere Mahallesi Kasaplar Çarşısında duyarlı esnaf  Şenol Keskin iş yerinin camına çarparak yaralanan Ebabil Sandığı Kuşu  Ünye Belediyesi Zabıta ekiplerine bildirdi. Ekipler Durumu Ordu  Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Şefi Saygın Yıldırım’a bildirdi. Doğa Koruma Milli Parklar Ünye Şefliği Ekiplerince  teslim alınan kuş İlçede Hizmet veren Özel canik veteriner kliniğine götürüldü.Burada Veteriner Hekimi Ali Güngör Tarafından İlk müdahalesi yapılan,.genel durumunun iyi olduğu, göç yolunda bitkin düştüğü  tespit edilen kuşa vitamin takviyesi yapıldı.

DKMP Bölge Şefi Saygın Yıldırım tarafından Türünün  Çoban Aldatan  (Caprimulgus europaeus)  olduğu tespit edilen  kuş bakım ve tedavilerinin tamamlanması için  veteriner hekim kontrolüne alındı.

Koruma Altına Alınan ÇobanAldatan Kuşu tedavi-bakım–rehabilitasyon süreci tamamlanıp tamamen iyileştikten sonra tekrar doğal ortamına bırakılacak.

Açık arazileri tercih eden,geceleri havada asılı kalıp avını yakalayan, Ayı ,Tilki,Kurt gibi birçok hayvanın  sesini taklit edebilen Tam bir kamuflaj ustası olan ÇobanAldatan Kuşu’nun aynı zamanda ilginç bir hikayesi var.

İŞTE ÇOBANALDATAN KUŞUN’UN İLGİNÇ HİKAYESİ

“Çobanaldatan kuşu kurtla anlaşmıştır. Yavrularını yememesi karşılığında çobanı sürüden uzaklaştıracaktır. Yaralı bir kuşmuş gibi davranarak çobanı sürüden uzaklaştırır. Çoban sürüden yeterli derecede uzaklaştığında yavrularının yanına döner. Tabi ki kurt da sürüye dalar. Çoban sürüsünün başına döndüğünde gördüğü manzara karşısında şok olur. Küçücük bir kuşun peşinden giderek sürünün perişan olmasına yol açmıştır. Köyde bunu kimseye anlatamayacağı için intihar eder.

Kurt sürüden geriye ne sağlam kalmışsa hepsini öldürür. Çoban aldatan kuşu ise yuvasında, yavrularının yanında, kurtun yavrularını yememesi için yeni çobanlar bekler. Oysa kurt asla çobanaldatan kuşunun yavrularının peşinde değildir. O, çobanı altadacak birilerine ihtiyaç duyar. Çobanın zaaflarını bilir. Acıma duygusunu kullanır. Egosuna yenileceğini, küçücük bir kuşu yakalayamamanın ezikliğiyle peşinden gitme arzusunu kullanır. Egosunun peşinden gideceğini bilir. Bunları kurt yapamaz. Bunu yapacak olan çok küçük, sevimli, yaralı görünümlü bir kuştur.”

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

ÜNYE’DE 18.04.2024 VEFAT HABERLLERİ

KIYMET BAŞOĞLU VEFAT ETTİ Merhum Rauf Başoğlu’nun eşi, Şefik Dursun’un ablası, Ömer Dursun’un halası, Kıymet …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir