https://www.unyegundemhaber.com/

Ordu Valiliğince, Dünya İnsan Hakları Günü Dolayısıyla Konferans Düzenlendi

Ordu Valiliğince, Dünya İnsan Hakları Günü Dolayısıyla Konferans Düzenlendi 

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Ordu Valiliği tarafından konferans düzenlendi. 

Atatürk Kültür Merkezi(AKM)’nde gerçekleştirilen konferansa, Vali Yardımcısı Bayram Gale, Ordu Valiliği Hukuk İşleri Müdürü Cevdet Avcı, İnsan Hakları Kurul Üyeleri, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Bayram Gale, ülkemizde insan hakları kavramının Anayasal bazda gelişiminin yanı sıra, 90’lı yıllardan itibaren İnsan Hakları Kurullarının oluşumuyla hukuki düzeyde ve temel insan hakları konusunda Türk Hukukunda ve insan hakları anlayışında önemli neticeler yarattığını söyledi. 

Gale, insan hakları kavramının insanlık tarihiyle paralel olduğuna dikkat çekerek, “İnsan hakları kavramı, önümüzdeki yıllarda insan haklarının yanı sıra sadece insan odaklı değil, bu dünyada yaşayan tüm varlıkları da kapsayan bir anlayışa doğru ilerliyor. Dolayısıyla insan hakları kavramı artık çok daha iyi noktalara gitme durumunda. Bu da sizlerin, gelecek nesillerin elinde. Sizler ne kadar bu konu üzerinde eğilirseniz, bu konuyu çalışırsanız ve bu insan hakları kavramlarının yeni şekillerini yeni normlarını göreceksiniz ve bizlere de öğreteceksiniz” diye konuştu.

 10 Aralık 1948 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kabul edilmesiyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyor. Bu amaçla Ordu Valiliğince düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan ODÜ Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Figen Taşkın Özgülşen tarafından İnsan Hakları konulu bir sunum yapıldı.

 Türkiye’de İnsan Haklarının pozitif hukuka geçmesi anayasacılığın gelişimi ile paralel gittiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Dr. Figen Taşkın Özgülşen, Türkiye’de İnsan Hakları ile ilgili gelişmeler konusunda detaylı bilgi verdi.  Konuşmasında İnsan Hakları beyannamesinin içeriğine de değinen ODÜ Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Figen Taşkın Özgülşen, “İnsanlık ailesinin bütün üyelerinde bulunan haysiyetin ve bunların eşit ve devir kabul etmez haklarının tanınması hususunun, hürriyetin adaletin ve dünya barışının temeli olmasına, uluslararasında dostça İlişkiler geliştirilmesini teşvik etmenin esaslı bir zaruret olmasına, üye devletlerin Birleşmiş Milletler Teşkilatı ile işbirliği ederek İnsan haklarına ve ana hürriyetlerine bütün dünyada gerçekten saygı gösterilmesinin teminini taahhüt etmiş olmaları önemli” diyerek, eğitim hakkı, sonuç veya insan hakları bildirgesinin uygulanması, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in açıklamalarında sunumunda geniş yer verdi. Dr. Figen Taşkın Özgülşen, ”1945 yılında imzalanan Birleşmiş Milletler Örgütü Şartında İnsan Hakları kavramına “İnsan hakların saygıyı geliştirmek veya teşvik ermek” şeklindeki kısa ifadelerle ve atıflarla insan haklarına değinilmiştir. Bununla birlikte BM şartında giriş bölümü haricinde 6 kez insan haklarına vurgu yapılması insan hakları kavramının ilk kez uluslararası nitelikteki bir belgede düzenlenmiş olması bakımından büyük önem arz etmektedir” diye konuştu. 

ODÜ Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Figen Taşkın Özgülşen, ”Eşitlik, empati, dayanışmayla ve ortak bir insanlık olarak ileriye giden tek yolun ortak yarar için birlikte çalışmak olduğunu anlamakla ilgilidir. Bu durum İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin geliştirildiği ve ardından her şey kapsayan uluslararası insan hakları hukuku sisteminin detaylandırıldığı 2.Dünya Savaşından sonraki yeniden yapılanma yıllarında iyi anlaşıldı” dedi ve herkesi İnsan haklarının kutlandığı bugünde her yerde herkes için eşitliği artırma çabalarına katılmaya davet etti. 

Programın sonunda Vali Yardımcısı Bayram Gale tarafından 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan ODÜ Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Figen Taşkın Özgülşen’e teşekkür plaketi verildi.

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

Vali Erol, Bugün de 4 Aileyi Ziyaret Etti 

Vali Muammer Erol, şehit, gazi, engelli, dul, yetim, yaşlı, hasta ve ekonomik yoksunluk içinde bulunan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir