https://www.unyegundemhaber.com/

ORDU’DA GENÇLER SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜYECEK

ORDU’DA GENÇLER SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜYECEK

Sarıkamış Şehitleri Ordu’nun 2 bin Rakımlı Çambaşı Yaylasında anılacak.

Osmanlı Ordusunun Rus işgalindeki toprakları kurtarmak için başlattığı, çok sayıda askerin çatışmalar ve dondurucu soğuklar nedeniyle şehit düştüğü Sarıkamış Harekatı’nın 107’nci yılında anma etkinlikleri, Ordu Valiliği himayelerinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Ordu’nun Kabadüz ilçesindeki 2 bin rakımlı Çambaşı Yaylası’nda yapılacak.

Sarıkamış’ta 107 yıl önce donarak şehit düşen askerler için 25 Aralık 2021 tarihinde Çambaşı Yaylasında düzenlenecek törenle anılacak.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü İl Müdürlüğü Yüksek Eğitim Öğrenci Yurtlarında kalan öğrenciler ile Gençlik Merkezlerindeki gönüllü gençlerin ve Kabadüz ilçesindeki vatandaşların katılımı ile düzenlenecek programa 3.000 gencin katılması beklenirken, anma töreni ile başlayacak program saygı yürüyüşü ile devam edecek.Yıl 1914…Yer Sarıkamış…Sarıkamış‘ta 60 bini donarak olmak üzere 78 bin şehit vermiştik.22 Aralık 1914 05 Ocak 1915 tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars’ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak öldü.

Başkumandan vekili Enver Paşa büyük bir güçle, Rusları hiç beklemedikleri bir yerden, Allahüekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars‘ı yeniden vatan topraklarına katmayı hedeflemişti.

Allahuekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı.Allahuekber dağları, 37 bin şehit verilerek aşıldı ve Sarıkamış kuşatıldı. Sarıkamış kuşatma harekatı aşırı soğuk ve açlık yüzünden, hedef ele geçirilemeden, 5 Ocak 1915’de sona erdi.

Osmanlı Ordusu bu dağlarda, 60 bini donma sonucu tam 78 bin şehit verdi. Rus birlikleri de bu savaşlarda 32 bin askerini kaybetti.

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Ünye’de de coşku ile kutlandı.

default 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Ünye’de de coşku …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir