SARIKAHRAMAN’DAN FINDIK FİYAT TÜYOSU

Karadeniz’in önemli geçim kaynağını oluşturan fındığın hasadı için üreticiler, erkenden bahçeye girdiler. Bölgede fındığın olgunlaşmasıyla sahil kesimlerinde bazı üreticiler, bahçelerde ürünün hasadına başladı.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman fındık hasatına başlayanlar için önemli tüyolar verdi.

Fındık fiyatının en az 30 TL olması gerektiğini belirten Osman Sarıkahraman konuşmasını şu şekilde devam ettirdi;  

 “2020 rekoltesine göre fındık ücretimiz 22 lira 85 kuruştur. Bu sene maliyet rekolte düşüklüğüne uğradığımız için Ordu ilinde fiyat 27 lira gözüküyor. Orta kuşakta aşırı buzlanma ile karşı karşıya kaldığımız için sıkıntıya uğradık. Maliyeti 27 TL’yi bulan fındığın insanların elini vicdanına koyarak alınan destekleri de üzerine koyarsanız fiyat belki 32 lirayı bulur. Vatandaşlarımız da 1 kilo fındık ile ekmek parası kazanabilir. Ülkemiz zor koşullardan geçiyor. Karadeniz insanın yıllık bir kazancı var ve bundan dolayı da biz 30-35 TL bir fiyat bekliyoruz.

ÜLKEYİ YENİDEN GÜZELLEŞTİRMELİYİZ

Fındıkta dönem başına rekolte düşmesi ne yazık ki var. Bunun sebebi de aşırı buzlanma ve donlanma var. Bizler -6’yı merkezde, -12’ri Tekkiraz ve İnkur bölgesinde yaşadık. bunlar rekoltenin düşmesi için birinci sebepler. İnsanlar ne yazık ki her türlü yapılması gereken telkinleri yapmamasıdır. Daha sonra ise doğal iklimler geliyor. Vatandaşlarımız her türlü bakımı yapıyor ancak bu seferde iklim şartları güzel gitmiyor. Ne yazık ki iklim şartları bizleri çok yoruyor. Bunun bir sebebi de bizleriz. Nasıl terör örgütleri ormanları yakıyorsa, seller meydana geliyor. Bütün bunlardan dolayı bizlerin seferberlik ilan etmesi gerekiyor.

Dünya raydan çıktı. Bizler de doğayı katlediyoruz. Biz insanoğlu bastığı her yeri çirkinleştiriyoruz. Bizler alışkanlıklarımızdan vazgeçmeliyiz. Ülkemizi yeniden güzelleştirmeliyiz ki doğa koşullarını oturtmalıyız. Bunu da Doğu Karadeniz’den başlayarak halledebiliriz. Çünkü Karadeniz bol yağışı olan bir bölgedir. Sel olmaması için de bölgeyi sıra dağlar haline getirmemiz gerekiyor ki yağmur toprakta eşit halde bölünebilsin. Çünkü Allah’ımız yağmuru tanecik tanecik yapmış ki farklı yerleri ıslatabilsin. Biz doğayı katlettiğimiz için bize sel diğer şehirlere de yangın oluyor. Bilim insanları, siyasetçiler fark etmeksizin herkes iki eline başına almalı ve düşünmeli. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği için ne yapmalıyım? Diye düşünmelidir.

DAL KESTİRME İŞLEMİ ÇOK ÖNEMLİ

Fındıkta hasat mevsimine girdik. Vatandaşlarımızın neredeyse hepsi köylerine çıktı. Ünye hasata henüz girdi sayılmaz ama Doğu Karadeniz tarafından girmeye başlandı. Hasata başlayan vatandaşlarımız ürünün yanığını almadan kaliteli bir şekilde teslim etmeli ki kaliteli sonuç alalım. Hasat aslında fındık toplandıktan sonra başlıyor. Dal kesme işlemini akıllı ve profesyonel insanlara yaptırmaları gerekiyor. Bu işlemi bilmeyenlere biz yardımcı olmaya hazırız. burada profesyonel ziraat mühendislerimiz var. Profesyonellerimiz bilgi ve yerinde eğitim vermeye her an hazır. Toprak tahlili ile başlayacak olduğumuz yeni sezon bakımını dal kesmeyle, uç budama ve gübreleme tekniği ile başlayacağız. Bunların dersini vermeye de her alanda hazırız.” dedi     

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

Ünye Çakırtepe  Hastanesi Kadrosunu Güçlendirmeye Devam Ediyor

Ünye Çakırtepe Hastanesi Kadrosunu Güçlendirmeye Devam Ediyor Ünye Çakırtepe Hastanesi, sağlık kadrosunu güçlendirmeye yönelik attığı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir