https://www.unyegundemhaber.com/

ÜNYE BELEDİYESİ’NE, TARİHİ ÖDÜL

Tarihi Kentler Birliği ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL), Ünye Belediyesi’ne, Kalede yaptığı restorasyon çalışmalarından dolayı “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” “Başarı Ödülü” verdi. Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, İstanbul’da düzenlenen Restorasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı’nda (YAPEX) düzenlenen ödül töreninde “Başarı Ödülü” nü alırken burada yaptığı açıklamada, tarihi değerlerin korunması, turizme kazandırılması ve gelecek nesillere aktarılması için özenle çalıştıklarını ve bundan sonrada aynı titizliği göstereceklerini söyledi

Tarihi geçmişi Milattan Önce (M.Ö) 250 yıllarına dayanan Ünye Kalesi Karadeniz başta olmak üzere Türkiye’nin en eski ve gizemli tarihi miraslarından biri özelliğini taşıyor. Ünye’nin ve bölgenin turizm destinasyonları içerisinde önemli bir konuma sahip olan kalede Ünye Belediyesi’nin restorasyon çalışmaları ise devam ediyor.

1. ve 2. etap restorasyon çalışmaları tamamlanan ve içerisinde bulunan 2 adet dehlizde temizleme çalışmaları biten Ünye Kalesinde 250 metre uzunluğunda olan büyük dehliz için hazırlanan ve raylı sistemle ziyaret edilebilecek çalışma son olarak Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay almıştı.

Tarihi Kentler Birliği ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından her yıl düzenlenen yarışmada bu yıl Ünye Belediyesi “Ünye Kalesi Çevre Düzenlemesi ve Dehlizlerin Ziyarete Açılma Projesi” ile “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” “Başarı Ödülü”ne layık görüldü.

YAPEX fuarına katılan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, bugün gerçekleştirilen törende ödülü Niksar Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Meclis Kâtip Üyesi Özdilek Özcan’dan aldı.

Ödül töreni sonrası duygularını paylaşan Başkan Tavlı, titizlikle yürütülen çalışmalar sonrası tarihi değerlerin gün yüzüne çıkarıldığını ve gelecek nesillere aktarıldığını ifade etti.

Başkan Tavlı, “Kentin Geçmişine Sahip Çıkan Bir Yönetim Anlayışı İle Çalışıyoruz”

Ünye’de yerel yönetim olarak modern şehircilik ile ilgili çalışmalar yürütürken, aynı zamanda kentin tarihi ve kültürel miraslarını ortaya çıkaran ve koruyan bir anlayışla çalıştıklarını kaydeden Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, şunları söyledi:

“Ünye Kalesi’nin turizme kazandırılması yönünde farklı konseptte çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na ilk olarak Ünye Kalemizin giriş kapısından yukarıya doğru yürüyüş merdivenleri ve rampalar oluşturulması yönünde bir proje hazırlayarak sunmuştuk. Bu projemiz 27 Mayıs 2021 tarihinde onaylanmıştı. Yine 250 metre uzunluğundaki büyük dehlizin dibine inilebilmesi için raylı sistem kullanılması yönünde bir proje hazırlayarak sunduk. 28 Temmuz 2021 tarihinde sunduğumuz bu projede onaylandı. Dehlizin dibine ziyaretçileri raylı sistemle ulaştıracak olan projemiz bu özelliği ile aynı zamanda Türkiye’de tek olma özelliği taşıyor. Ünye Kalemizi turizme kazandırarak kısa zamanda ziyarete açmak için gayret ediyoruz. Tarihi değerlerin korunması, turizme kazandırılması ve gelecek nesillere aktarılması için özenle çalışıyoruz ve bundan sonrada aynı titizlikle çalışacağız. Bu minvalde yürüttüğümüz çalışmalar ve aynı zamanda Ünye Kalesi Çevre Düzenlemesi ve Dehlizlerin Ziyaret Açılma Projemiz Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı tarafından böylesi değerli bir ödüle layık görüldü. Ben her iki kuruma ve Ünye’nin tarihi değerlerinde ve birçok projemizde bizlere desteklerini esirgemeyen AK Parti Genel Başkan Vekilimiz Prof. Dr. Sn. Numan Kurtulmuş’a, Ordu Milletvekillerimiz Sn. Dr. Şenel Yediyıldız’a, Sn. Ergün Taşçı’ya, Sn. Metin Gündoğdu’ya, Ordu Valimiz Sn. Tuncay Sonel’e, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Dr. Mehmet Hilmi Güler’e, İl Başkanımız Sn. Halit Tomakin’e, İlçe Başkanımız Sn. Kenan Selim Argan’a, ekibimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Türkiye’de İlk Olacak

Ünye Kalesi’nde bulunan ve temizlik çalışmaları tamamlanan 250 metre uzunluğundaki büyük dehliz için turistlerin raylı sistemle ziyaret edebileceği bir proje hazırlandı. Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan onay alan proje ile birlikte gerçekleştirilecek uygulama, aynı zamanda Türkiye’de ilk kez yapılan bir çalışma olması ile de dikkat çekiyor.

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

GENÇLİK MERKEZLERİNDEN TİYATRO GÖSTERİSİ

GSB Ordu Gençlik Merkezleri tarafından Dünya Tiyatrolar Günü ve Merkezimde Ramazan etkinlikleri kapsamında Ordu Gençlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir