https://www.unyegundemhaber.com/

ÜNYE’DE 700 YILLIK SEVGİ YOLCULUĞU “YUNUS EMRE”

Yunus Emre’nin vefatının 700’ncü yıl dönümü dolayısıyla ve ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edilmesi, yine UNESCO tarafından 2021 yılının Yunus Emre Yılı olarak belirlenmesi kapsamında kabri bulunan Ünye’de bir dizi etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Etkinlikler kapsamında Ünye Şeyh Yunus Emre tepesinde bulunan türbe alanında açılış programı düzenlendi.

Programa Ordu Valisi Tuncay Sonel, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Ordu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Gürol Özcüre, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, AK Parti Ünye İlçe Başkanı Kenan Selim Argan, Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Program ilk olarak Gönül Dostları Grubunun sergilediği ve Yunus Emre dizelerinden oluşan tasavvuf müziği sunumu ile başladı.

Tasavvuf müziğinin ardından Kuran-ı Kerim tilaveti okundu ve ardından Yunus Emre İlköğretim Okulu öğrencilerinin Yunus Emre dizelerini seslendirdikleri sunum ile devam etti.

Karadeniz’de Yunus’un İzi etkinlikleri açılış programı protokol konuşmaları ile sürdü.

Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Argan; “Yunus’un Öğretileri Dünya’ya Yayılıyor”

Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz” dizleri ile sözlerine başlayan Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, “Yunus’un bu sözü gönüllere taht kurdu. Bu sevgi tohumu ülkemizden tüm dünyaya yayıldı. Artık tüm dünyada Yunus’un sevgi seli yükseliyor. O’na bazı yerlerde Yunus Emre, bazı yerlerde Taptuk Emre, bazı yerlerde Yunus Dede, bazen Yunus Baba, bazen de Biçare Yunus diyorlar. Biz ise Ünye’de Şeyh Yunus diyoruz” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Toparlak, “Yunus Emre’nin Türkçe’nin Kökleşmesinde Rolü Büyüktür”

Anadolu’da Türkçenin kökleşmesinde önemli bir rolü olduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdür Uğur Toparlak, “Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre, Türkçe’nin edebiyat ve medeniyet dili haline gelmesine ve Türk kültürünün Anadolu’da kökleşmesine öncülük etmiştir. Milletimizin “Bizim Yunus” olarak bağrına bastığı Yunus Emre, şiirleriyle sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin, dostluğun, birliğin, barışın ve esenliğin sözcüsü olmuştur” diye konuştu.

Ünye Belediye Başkanı Tavlı, “Sevgi Eksikliği Günümüzde Tüm Sorunların Kaynağıdır”

Günümüz dünyasında sevginin en önemli bağlayıcı unsur olduğunu dile getiren Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı ise yaptığı konuşmada, “Yaşadığımız zaman diliminde belki de en çok ihtiyacımız olan şey manevi iklim ortamını yeniden oluşması ve sürdürülebilmesidir. Günümüz dünyası adeta bir tüketim rüzgârı içinde savrulup durmaktadır. En çok da manevi değerlerimiz ve bizleri insan yapan olgularımızın tükendiği bir dönemi ne yazık ki yaşıyoruz.

Bizler ilk doğduğumuz andan itibaren kulağımıza ezan sesi ile fısıldanan ismimizle Yüce Yaradanın kulları olarak bu gelip geçici Dünya’da birer sınavdan geçiyoruz. Hayat denen bu sınavda biz insanoğlunun âdemi beşeriyet âleminde belki de en önemli özelliği iman, düşünce, idrak ve sevgi dörtlüsüdür. Ünye’de ebedi âleme göçtüğüne inandığımız ve Allah sevgini yaşadığı sürece ruh âleminin merkezine koyan Şeyh Yunus Emre’de az önce sözünü ettiğim bu dört özelliği en iyi şekilde özümseyen ve insanlara aşılamaya çalışan bir gönül elçisidir. Tüm bu özelliklerden belki de en önemlisi sevgidir. Allah sevgisi ise sevgilerin en yücesidir. Çünkü Yaradanı seven, onun “Ol” dediği her varlığı da aynı şekilde sever. Bugün Dünya’da en önemli eksik ise gerçekten sevgidir. İnsanı sevmediğimiz için savaşlar çıkıyor.

Doğayı sevmediğimiz için dünyamız her geçen gün daha da kirleniyor. Bu örnekler çoğaltılabilir. Özünde sevgi olmayan her şey görüyoruz ki zamanla özelliğini yitiriyor ve yok olmaya doğru gidiyor. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2021 yılının “Yunus Emre ve Türkçe Yılı”, UNESCO tarafından da yine 2021 yılının “Yunus Emre Yılı” ilan edilmesi ile birlikte bu değerli tasavvuf düşünürümüzün aşılamaya çalıştığı anlayışa, kendi yaşadığı dönemden günümüze doğru bir zaman yolculuğu imkânı doğurmuştur. 2021 yılının Yunus Emre yılı ilan edilmesi ile birlikte bizler de yerel yönetimler olarak kabrinin Ünye’de bulunduğuna inandığımız Ünye’mizin Şeyh Yunus Emre ile birlikte anılması ve bu çerçevede tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılmasını amaçlıyoruz. Yaşamı boyunca insanların birbirini sevmesi, hoşgörü ve dayanışmayı ön planda tutan, Allah (c.c) sevgisinin en yüce sevgi olduğunu ve insanın fıtratında ki iyilik duygusunun Allah (c.c) sevgisinden kaynaklandığını vurgulayan Yunus Emre’nin duygu dünyasının tüm insanlığa bir rehber olmasını gönülden dilediğimi ifade etmek istiyorum. Bu vesile ile Ünye’mizin Şeyh Yunus Emre ile birlikte bir bütün olarak anılmasında emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlar ile temsilcilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Güler, “Yunus Emre Tek Kelime İle Sevgidir”

Yunus Emre’nin tek kelime ile ifade edilecek olursa “Sevgi” olduğunu dile getiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Şu anda da buhranlar ve krizler içerisinde olan dünyanın ihtiyacı olan şey de bu sevgidir. Yunus Emre’yi sadece anlamak yetmez. O’nu içselleştirerek ruhumuzun değişmez bir parçası haline getirmeliyiz. Bu bakımdan Yunus Emre konusu Ünye’de Türkiye’nin diğer yerlerinde olduğu gibi bir aşkla takip edilen vazgeçilmez bir unsurdur” diye konuştu.

Ordu Valisi Sonel, “Yunus Emre’yi İyi Anlamak Lazım”

Yunus Emre’nin öğretilerini iyi bir şekilde anlamak lazım diyen Ordu Valisi Tuncay Sonel ise yaptığı konuşmada, “Yunus Emre’nin sözlerini doğru bir şekilde anlamak ve özümsemek gerekir. Her bir dizesi için sayfalarca metin yazılabilir. Yunus Emre bizlere gönüller yapın diyor. Peygamberimize ve Allah’a sevgiyi anlatıyor. Tasavvufu ve Türkçeyi kullanmayı anlatıyor. Bu öğretiler bu şekilde devam eder gider. Önemli olan bunları anlayarak hayatımıza uygulayabilmektir” dedi.

Konuşmaların ardından Ordu Üniversitesi’ne, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e ve Ordu Valisi Tuncay Sonel’e plaket takdim edildi.

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

GENÇLİK MERKEZLERİNDEN TİYATRO GÖSTERİSİ

GSB Ordu Gençlik Merkezleri tarafından Dünya Tiyatrolar Günü ve Merkezimde Ramazan etkinlikleri kapsamında Ordu Gençlik …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir