DİSK Dev Emekliler Sendikası Ünye Şubesi’nden Maaş Artışına Sert Tepki: “Sadaka Değil, İnsanca Yaşam İstiyoruz”
DİSK Dev Emekliler Sendikası Ünye Şubesi, emeklilere yapılan maaş artışının yetersiz olduğunu belirterek, “Bizi açlığa mahkûm edenlere sandıkta ve sokakta gereken cevabı vereceğiz” açıklamasında bulundu.
Sendika, emekli maaşlarına yapılan zam oranlarını protesto etmek amacıyla Ünye Dönerçeşme Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı sendika adına Örgütlenmeden Sorumlu Sekreter İsmail Bulat yaptı.
“Yoksulluğun Sorumlularından Hesap Soracağız”
İsmail Bulat, emeklilere yapılan artışın bir iyileştirme değil, “sadaka niteliğinde” olduğunu savunarak, yoksulluğun sorumlularından ve resmi enflasyon verilerinden hesap soracaklarını ifade etti.
Türkiye’nin 2026 yılına, tarihinin en ağır yoksullaşma süreçlerinden biriyle girdiğini öne süren Bulat, uygulanan kemer sıkma politikalarının faturasının emekçilere ve emeklilere kesildiğini söyledi.
“Bu Bir Geçim Sorunu Değil, Sosyal Cinayettir”
Ekonomi politikalarının halkın alım gücünü bilinçli şekilde düşürdüğünü iddia eden Bulat, en büyük mağduriyetin emekliler üzerinde oluştuğunu dile getirdi. Enflasyonla mücadele adı altında yürütülen politikaların gerçekte emekçilerle mücadele anlamına geldiğini savundu.
“Yüzde 12 Zam, Reel Gelir Kaybıdır”
Bulat, DİSK Araştırma Merkezi verilerine dayanarak, 2025’in ikinci yarısında açıklanması beklenen yaklaşık yüzde 12’lik enflasyon oranına paralel olarak işçi ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zammın da bu seviyede kalacağını öne sürdü.
Gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 50’yi, kira artışlarının ise yüzde 100’ü bulduğunu belirten Bulat, bu zam oranlarının reel gelir kaybı anlamına geldiğini ifade etti. Memur ve memur emeklileri için öngörülen yaklaşık yüzde 18,4’lük artışın da yetersiz olduğunu savundu.
“18 Bin 900 TL Yaşamaya Yetmez”
En düşük emekli aylığının 18 bin 900 TL seviyesine çıkarılmasının planlandığını hatırlatan Bulat, açlık sınırının 30 bin TL’ye yaklaştığı bir dönemde bu rakamın geçim için yeterli olmadığını söyledi.
Ortalama emekli maaşının ise 23 bin 500 TL civarında kalmasının beklendiğini aktaran Bulat, bu tutarın yoksulluk sınırının çok altında olduğunu kaydetti.
“TÜİK Gerçeği Yansıtmıyor”
TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin emeklilerin yaşadığı gerçekliği yansıtmadığını iddia eden Bulat, bu verilerin maaşların erimesine neden olduğunu savundu. Bulat, bu konuda hukuki mücadele vereceklerini dile getirdi.
Sendikanın Talepleri Sıralandı
Bulat, DİSK Dev Emekliler Sendikası’nın taleplerini şu şekilde sıraladı:
-
Gerçek enflasyonun esas alınması
-
Refah payının maaş artışlarına eklenmesi
-
En düşük emekli aylığının asgari ücretin altına düşmemesi
-
Kök aylık uygulamasının kaldırılması
-
Seyyanen zam yapılması
-
İntibak Yasası’nın çıkarılması
-
Sağlıkta katkı paylarının kaldırılması
-
Emeklilerin toplu sözleşme süreçlerinde temsil edilmesi
“Mücadeleyi Büyüteceğiz”
Açıklamanın sonunda mücadele çağrısı yapan Bulat, “Sadaka ekonomisini kabul etmiyoruz. Hakkımız olanı alana kadar meydanlarda ve hukuki zeminde mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

