Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
WhatsApp
Sosyal Medya

Yeniden Refah Partisi Ünye’den Fındık Fiyatı Tepkisi

YRP Ünye İlçe Başkanı Mehmet Üstündağ, TMO ile serbest piyasa arasındaki fındık fiyatı farkına tepki göstererek yetkililere çağrıda bulundu.

YRP Ünye İlçe Başkanı Mehmet Üstündağ, TMO ile serbest piyasa

Üstündağ: “Fındık üreticisi sahipsiz değildir”

Yeniden Refah Partisi Ünye İlçe Başkanı Mehmet Üstündağ, 2026-2027 sezonunda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan fındık alım fiyatlarıyla serbest piyasada oluşan fiyatlar arasındaki farka tepki gösterdi.

Yazılı açıklama yapan Üstündağ, TMO’nun Levant kalite fındık için kilogram başına 250 TL, Giresun kalite fındık için ise 255 TL fiyat açıkladığını belirtti. Serbest piyasada tüccar ve fabrikalar tarafından açıklanan fiyatların 160-170 TL seviyesinde kaldığını ifade eden Üstündağ, aradaki farkın üreticiyi zor durumda bıraktığını savundu.

“Fiyat açıklamak tek başına yeterli değil”

Fındığın Ordu ve Giresun başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nde binlerce ailenin temel geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Üstündağ, açıklanan resmi fiyatın piyasaya yansımadığını dile getirdi.

Üstündağ, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Devletin açıkladığı fiyat ile piyasada oluşan fiyat arasında bu kadar büyük bir fark varsa üreticinin korunması adına daha güçlü bir piyasa müdahalesine ihtiyaç olduğu açıktır. TMO’nun fiyat açıklaması tek başına yeterli değildir. Önemli olan, üreticinin gerçekten bu fiyatı piyasada görebilmesidir.”

Artan üretim maliyetlerine dikkat çekti

Gübre, tarım ilacı, işçilik ve mazot maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Üstündağ, üreticilerin bir taraftan yükselen giderlerle, diğer taraftan kahverengi kokarca başta olmak üzere tarımsal zararlılarla mücadele ettiğini kaydetti.

Fındık üreticisinin hasat ettiği ürünü maliyetlerinin altında satmak zorunda bırakılmaması gerektiğini belirten Üstündağ, TMO ile serbest piyasa arasındaki fiyat farkının azaltılması için somut adımlar atılmasını istedi.

Ordu ve Giresun milletvekillerine çağrı

Üstündağ, açıklamasında Ordu ve Giresun milletvekillerine de seslenerek fındık üreticilerinin yaşadığı sorunların Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşınması gerektiğini ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumları göreve davet eden Üstündağ, “Üretici sesini yükseltmeden önce değil, bugün harekete geçilmelidir. Serbest piyasa ile TMO arasındaki fiyat makasını azaltacak somut adımlar atılmalı ve üreticinin emeği korunmalıdır” dedi.

Yeniden Refah Partisi Ünye İlçe Başkanlığı olarak üreticinin hakkını savunmaya devam edeceklerini belirten Mehmet Üstündağ, açıklamasını, “Çiftçi kazanırsa Türkiye kazanır. Üretici sahipsiz değildir. Fındık üreticisinin sesiyiz” sözleriyle tamamladı.

Haber: Semanur Beşikcioğlu / Ünye Gündem Haber