https://www.unyegundemhaber.com/

5-11 HAZİRAN TÜRKİYE ÇEVRE HAFTASI’ nı kutluyoruz

TEMA Vakfı Ünye Temsilcisi Aynur Zeren Tan, Çevre Haftası nedeniyle mesaj yayınladı.

Birleşmiş Milletler, 1972 yılında   5- Haziran gününü

“Dünya Çevre Günü” ilan etti.

Ülkemizde de 5-11 Haziran haftasını “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutluyoruz.

Yeryüzünde ki 177 ülke bu önemli günü kutlarken her yıl bir ülkede belli başlıklar altında bu yönde çok önemli toplantılar yapılıp tüm ülkelerin uyması beklenen kararlar alınır dünyanın geleceği adına.

Sadece başlıklardan bir tanesini ele alarak yola çıkacak olursak;

– ‘Ozon Ekosistem Restorasyonu’ / Pakistan

Bu ana başlıklar içerisinde “EKOSİSTEM RESTORASYONU”  ise günümüzde tehlikesi hissedilen çevre sorunları için ‘endişe’ etmek yerine ‘harekete geçmek’  gerekliliğini ortaya koymuştur.

2058 yılında “0 karbon” üretimi hedefi doğrultusunda yürütülen çalışmalara hara vermeden sürdğrülebilirliğinin sağlanmadı gerekmekte çünkü  dünyanın 1 veya 1,5 derecelik ısınması sonucu ortaya çıkan sorunlar varolan “ ekolojik denge” yi bozmakt bu durum sonucunda da dünyayı çok daha fazla orman yangınları, çok fazla sayıda seller, sonuçta kuraklık ve dünyada çölleşme ile uzun cadede yaşanabilecek gıda süregimi sorunları dolayısı ile kıtlık ve açlıklar beklemektedir.

Ekosistem söz konusu olduğunda, ülkemiz için her bölge, her bölgenin farklı bölümleri, vadiler, ovalar, yaylalar, deltalar, dağlar ve dağların farklı yükseltileri her biri ayrı ekosistemdir.

Her ekosistemde ki bilgi örtüleri   Ve hayvan türleri yani fauna ve floraların o rafa ki ekosistemi oluşturmaktadır.

Her ekosistem bir diğerini besler ve tamamlar böylece ulusal, doğal zenginlikler çıkar ortaya.

Her ekosistemde ki kirlilik, kayıp ve  bilinçsiz tüketim tüm dendgelerin bozulmasına neden olurken, toprak, su ve havanın kirlenmesine neden olmakta bu kirlilik atmosferde zararlı güneş ışınlarını düzen hava tabakalarında büyük gedikler açmakta ve giderek kapananayan bu gedikler nedeni ile ısınan haca buzulların aşırı ve hızla erişmesine, aşırı buharlaşmalara. Aşırı yağışlara ve aşırı sıcaklıklar da kuraklık, çölleşme ve kıtlıklara beden olmaktadır.

İşte bu nedenledir ki EKOSİSTEM RESTORASYONU

bu gün dünyanın üstünde durulması gereken en önemli konularındandır.

Ülkemizde topraklarımızın en tarıma uygun kısmı hızla imara açıldığı için kayboluyor, en verimli kısımları erozyona kurban giderek denizlere akıyor.

Yaylalarımızda  meraların (  hayvancılık için otlaklar) yüzde 70 ‘ i bozuk  yetersiz.Ormanlarımızın büyük bölümü hızla yok oluyorken kalmak büyük bölümü de yangınlar ve aşırı tahribat ile tehdit altında.

Ormanlarımız yasalarla korunmasına rağmen diğer yandan yasal düzenlemelerle topluca yok edilmektedir.

Tatlı su tüketimi tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de tehdit, “ su azlığı” ve “ su kıtlığı”  olarak yer algı suları miktarı da giderek düşmektedir.

Her yıl 5- Gaziran tarihinde bu konular cikkat çekmek amacı ile faaliyetler yürütülmektedir.

Ülkemizde bu yönde faaliyet  gösteren  1982 yılından bu yana Kurucu onursal başkanlar Hayrettin Karaca (toprak dede) ve Nihat Gökyiğit ( yaprak dede) önderliğinde faaliyet gösteren TEMA VAKFI ( Türkiye Erozyonla Mücadele ve Ağaçlandırma Vakfı) tüm çalışanları ile birlikte TEMA Ünye İlçe Sorumludu olarak bu önemli günü ve 5-11 Haziran Türkiye Çevre Haftası’ mı kutluyorum.

Farkındalık yaratmak amacıyla  bu günde yapılacak etkinlikliklerle gelecek adına bir ağaç dikebilmek, bir  minik beyni kazanabilmek en önemli amaclarımızdandır.

Ülkemizde ki bir çok çevre sorununa dikkat çekmeye çalışan  TEMA VAKFI  BİLDİRGESİ ise doğru yöntemlerle arıtılmadan  atık suların deşarjlarının doğal varlıklar ve canlıları tehlikeye attığına dikkat çekiyor.

Sonuç olarak bağlamak gerekirse önümüzde ki yıllarda giderek artan şekilde aşırı sıcaklık ve kuraklıklar giderek artacak. İklim değişikliğimin bir sonucu olarak  orman yangınları riski yüksek bölgelerde aşırı yağışlar, seller giderek artacak.

İşte bu durumları bir yandan engellemeye çalışırken bir yandan da ülke olarak hazırlıklı olnalıyız.

TEMA VAKFI  bir kez daha ekosistemi  bütüncül bir şekilde değerlendiren , ekosistemin savunulmasını ve yalnızca günümüzde değil  geleceğinde haklarını savunan politikalar üretmeleri için siyasi partilere de davetiye çıkartmaktadır.

ÇEVRE ADINA,

SESİNİ YÜKSELT, KİRLİĞİ DEĞİL…

GELECEK ADINA GÖNÜLLÜYÜZ…

Aynur Zeren Tan

TEMA Ünye İlçe Sorumlusu.

05-Haziran-2023

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

BÜYÜKŞEHİR ZABITA DENETİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

BÜYÜKŞEHİR ZABITA DENETİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı halk sağlığını korumak ve fahiş fiyatla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir