https://www.unyegundemhaber.com/

ATMACA YAVRUSU SANDI…GUGUK KUŞU ÇIKTI

            Ordunun Ünye ilçesi Ortayılmazlar  Mahallesinde duyarlı vatandaş İshak Ateş  evinin bahçesinde atmaca yavrusu sandığı  hareket kısıtlı bir kuş buldu. Kuşu bir kutu içine koyup muhafaza altına alarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Ünye Şefi Saygın Yıldırım’a teslim  etti.

 DKMP Ünye Şefi Saygın Yıldırım tarafından   türünün Guguk  Kuşu belirlenen yaralı kuş  İlçede hizmet veren özel Sare  Veteriner Kliniğine götürüldü.  Burada Veteriner Hekimi Yusuf Öztürk tarafından kanadının arka tarafından yaralı olduğu tespit edilen kuşa İlk müdahalesi  ve tedavisi yapıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Ünye Şefliğince koruma altına alınan Guguk Kuşu yeterli süre beslenip tedavi ve rehabilitasyon sürecinin tamamlanmasının ardından tekrar doğal ortamına bırakılacak.

Yetkililerden den alınann bilgiye göre bu türün  ilginç bir yaşam öyküsü var:

Hoş ötüşlerinden dolayı bu kuşlara “guguk” adı verilmiştir.Bu güzel ve alımlı kuşlar, insanlar için zararlı böcekleri yemektedirler. Bazen menülerinde yılan, kuş ve bazı küçük kemiriciler de bulunabilir.

Yumurta asalağı olarak da bilinirler. Bu türler “kuluçka asalağı” olup,  yumurtalarını başka kuşların yuvasına bırakır, böylece yavru bakımını üvey anne ve üvey baba üstlenir. Guguk kuşu, yuva sahibinin kısa bir ayrılışında yuvadaki yumurtalardan birini yer ve kendi yumurtasını orada yumurtlar. Guguk kuşu, yuva sahibinin kuluçkası esnasında yuvayı iyice gözler. Yuva sahibi kuşun yuvası fırtınadan dağılır veya üvey anne yırtıcı bir kuş tarafından öldü rülürse yumurtayı başka bir yuvaya taşır.

Guguk kuşunun iri yapısı olmasına rağmen yumurtası oldukça küçüktür. Guguk kuşu, gerektiğinde yumurtayı boğazında taşıyabilir.

Ama bazı kuşlar yumurtalar arasındaki farkı anladığı ve sonra bunları yuvadan attığı için guguk kuşları yumurta taklitçiliği yaparlar. Örneğin, guguk kuşu kendi yumurtasına benzer yumurtlayan bir kuşun yuvasına yumurtasını bırakır ve yavru guguk kuşlarının yaşama şansı artar.   

Guguk yavrusu, 12 gün sonra genellikle üvey kardeşlerinden önce doğar. 2 – 4 gün içerisinde yavru guguk henüz kör ve tüysüzken, üvey ebeveynlerin getirdiği yemeği yuvanın asıl sahibi yavrularla bölüşmemek için diğer yumurtaları akrobatik hareketlerle tek tek atar. 3 hafta sonra genellikle üvey annesinden büyük olan yavru guguk, 6 hafta beslendikten sonra yuvayı da dağıtarak eş aramaya çıkar.

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

TÜRKİYE-GÜRCİSTAN DOSTLUĞU ÜNYE’DE TAÇLANDI

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı Gürcistan Parlamentosu üyeleriyle Ünye’de buluştu. Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz Iashvili’nin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir