https://www.unyegundemhaber.com/

TORUNOĞLU’NDAN TMO AÇIKLAMASI

İYİ Parti Basın Sözcüsü Berkay TORUNOĞLU, Toprak Mahsulleri Ofisinin fındık alım durumuyla alakalı basın açıklamasında bulundu.

İYİ Parti Basın Sözcüsü Berkay TORUNOĞLU açıklamasında,” Hepimizin malumu olduğu üzere Dünya fındık üretiminin %40’ını Karadeniz bölgesinde gerçekleştiriyoruz. Ordu ilimiz ve Ünye’mizde Fındık ürününün en yoğun şekilde üretildiği bölgelerden bir tanesi. Her Ağustos – Eylül ayında olduğu gibi bu sezonda üretici mahsulünün karşılığını almak için fındığını topladı, harmanında kuruttu ve pazara indirmeye hazırlanıyor. Hazırlanıyor fakat;  daha fındık pazara inmeden spekülasyonlar da başlamıştı. Bundan yaklaşık 1 ay önce fındık rekoltesi tahmini yapanlar rekolteyi 750 bin ton civarı açıklayarak fındık fiyatını baskılamaya çalışmışlardı. Cumhur başkanımız Ordu ziyaretinde ‘50 randıman kabuklu fındığın fiyatını alan desteği ve mazot desteği dahil ortalama 54 TL/kg olarak açıklamıştı. Açıklamadan 2 gün sonra TMO ‘ randıman kabuklu fındığı Ordu bölgesinde 52 TL/kg fiyattan alacağını beyan etmişti.

TMO hazırlıklarını yaptı ve Fındık alımına 22 Ağustos gibi başlayacağını açıkladı. TMO’nun mahsul pazara inmeye başladığından itibaren hızlı bir şekilde alım yapması gerekiyor ki alım miktarı Üretici açısından büyük önem taşıyor çünkü; yurt dışı ve şehir dışında yaşayan vatandaşlarımız mahsulü topladıktan sonra tüm maliyetlerini ödeyip yaşadıkları şehirlere dönmek istiyorlar. Zaten bankalara ve esnafa borçlu olan köylü de bir an önce mahsulü satıp borçlarını kapatmanın derdine düşüyor. Eylül ayında da okulların açılacağını hesaba katarsak masraflar oldukça artıyor ve kimsenin beklemeye takati kalmıyor. Bu durumda fındığın kartellerin inisiyatifine kalmaması içinde TMO’nun çok hızlı hareket edip; zaten maliyet açısından değerinin altında işlem gören fındığı en azından açıklanan taban fiyat üzerinden piyasadan alması gerekiyordu. Birkaç gündür İlçe Teşkilatımıza TMO’nun uygulamalarıyla ilgili şikayetler geliyordu. Bende bir üretici olarak 02 Eylül Cuma gününe randevumu oluşturdum ve diğer üreticiler gibi TMO’nun yolunu tutum.

Önceki senelerde Fındığını TMO’ya veren Üreticimiz de çok iyi biliyor ki Ünye TMO Alım Sahasında 4 (dört) adet depo bulunmakta ancak sadece 1 tanesi aktif olarak görev yapıyor. Yani TMO kapasitesinin çok altında fındık alıyor. Teslim edilen fındık ücretinin de yaklaşık olarak 15-20 gün sonra ödeneceği dikkate alındığında, üreticiyi 43-44 TL/kg dan işlem yapan manavlara yönlendirmiş ve mahsulün değerinin altında satılmasına neden olunuyor. Biz görevi fındık fiyatını desteklemek olan TMO’nun hızlı bir alım gerçekleştirip üreticinin ihtiyacını karşılamasını beklerken, Üreticinin piyasaya yönlendirilmesini art niyetli bir uygulama olarak karşılıyoruz.

Fındık Üreticisiyle yaptığımız görüşmelerde, Fındığın randımanıyla ilgili de çok çarpıcı iddialarla karşılaştık. Üreticilerin bir çoğunun mahsulünün 49,5 randıman gelmiş olmasını şaşırtıcı olarak değerlendiriyoruz. Bende kendi mahsulüme randıman yaptırdım ve benim mahsulümde 49,5 randıman geldi. Çevremde soruşturduğumda sadece 1 üreticinin fındığı 50,5 randıman gelmişti ve kendisi TMO’ya gelmeden önce bir Fındıkçıda randıman yaptırdığını sonucun 53 randıman olduğunu ve TMO ‘da yapılan randımanın doğruyu yansıtmadığını beyan etti. Bizim amacımız ortalığı bulandırmak değil Üreticinin haklarını savunmak. Bunu baştan beyan etmek isterim. TMO alımlarında yaşanan bu randıman güvensizliği son günlerde çok sık konuşulur oldu. Bunun araştırılması, soruşturulması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekir.

Ayrıca bizimle birlikte fındığını TMO’ya teslim eden bir vatandaşımızın randıman sonucuna itiraz ettiği ve yetkililerle tartıştığı bilgisini aldık. Fındığını TMO’ya vermekten vazgeçtiği halde Alım Sahasından ayrılmasına müsaade edilmediği ve bir süre alıkoyulduğunu öğrendik. Bu durumun da yetkililer tarafından incelenmesi gerektiğinin düşünüyoruz.

Bugün bir kere daha gördük ki TMO vatandaşı destekleme ve ihtiyaçları karşılama konusunda sınıfta kalmıştır. Taban fiyatın altında satılan her bir kilogram mahsulün sorumlusu, tedbir almakta ve uygulamakta eksik kalmış olan Hükümetimiz olacaktır. Daha fazla mağduriyet yaşanmaması ve Bölgemizin yegane geçim kaynağı olan Fındığımızın değerinin korunması için Tüm Yetkilileri Göreve Çağırıyoruz” dedi.

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

HACI ADAYLARINA EĞİTİM SEMİNERİ VERİLDİ

Ordu İl Müftülüğü koordinesinde 2024 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Hac-Umre organizasyonu yapan acentelerle Hacca …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir