https://www.unyegundemhaber.com/

ORDU’DA GELENEKSEL BİLGİLER KAYIT ALTINA ALINIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğine dayalı geleneksel bilgisinin derlenmesi, kayıt altına alınarak korunması amacıyla hazırlanan proje kapsamında , Ordu İlimizde geleneksel bilgilerin kayıt altına alınması devam ediyor.

Proje kapsamında Çaybaşı ilçesi  ilküvez Mahallesi  , Ünye İlçesi  Cevizdere  ve İnkur Mahalleleri , Korgan İlçesi Tatarcık ve Çayırkent Mahallerinde yöre halkı ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Çalışmalara öğretim görevlileri   Botanik Uzmanı Doç. Dr.  Hakan YILMAZ ,  Etnobotanik Uzmanı  Dr.Seçil KARAHÜSEYİN, Zootekni Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Kalbiye KONANÇ , Sosyoloji Uzmanı Dr.Samet KILIÇ ile , Doğa Koruma ve Milli Parklar Ünye Şefi  Saygın Yıldırım ve teknik personellerimiz  katıldı.

Projeyle halkın doğal biyolojik kaynaklardan faydalanarak geliştirdiği ilaç, maya, boya gibi geleneksel ürünlere ilişkin bilgilerin derlenmesi ve ulusal geleneksel bilgi veri sistemi oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca, proje kapsamında geleneksel bilgiler koruma altına alınıyor.

Proje kapsamında derlenen geleneksel bilgilerin ana kategorileri, sağlık, beslenme, endüstriyel ve tarım- hayvancılık amaçlı geleneksel kullanımlardan oluşuyor.

Proje sonucunda, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğine dayalı geleneksel bilgiler kullanılarak, ürünlerin patentinin yabancılar tarafından alınması önlenebilecek ve geleneksel bilgilere dayalı katma değeri yüksek yeni ürünlerin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge faaliyetleri için veri ve bilgi sağlanmış olacak.

Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi  Ordu ilimizde bu yıl içerisinde tamamlanacak olup , proje ile geleneksel bilgilerimizin gelecek nesillere aktarımının sağlanması hedefleniyor.

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

BÜYÜKŞEHİR ZABITA DENETİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

BÜYÜKŞEHİR ZABITA DENETİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı halk sağlığını korumak ve fahiş fiyatla …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir