https://www.unyegundemhaber.com/

ORDU YEMEK KÜLTÜRÜ BASIN YAYIN TANITIM DERNEĞİ 1. OLAĞAN KONGRESİ YAPILDI

Ordu’nun Yemek ve Kültürü Tan’la tanıtılacak…
Ordu Yemekleri ve Kültürü Basın Yayın Tanıtım Derneği, 1. Olağan Genel Kurulunda mevcut Başkan Aynur Zeren Tan oy birliği ile yeniden başkan seçilerek güven tazeledi.
Ordu’nun Yemek ve Kültürü Tan’la tanıtılacak…

2020 yılında kurulan, kısa sürede 230 üye kaydeden Ordu Yemekleri ve Kültürü Basın Yayın Tanıtım Derneği, 1. Olağan Genel Kurulu Ünye Atatürk Parkı Sosyal Tesislerinde gerçekleşti.

İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan Genel Kurulda Divan Başkanlığını Osman Sarıkahraman, Katip üyeliklerini Ali Faik Özel ve Zeliha Akman yaptı.

Genel Kurul’da daha sonra gündem maddelerine geçildi.

Gündem maddelerinde derneğin faaliyetleri görüşüldü, oylandı, kabul edildi.

“Pandemi vaka sayıları inşallah yeniden artmaz”

Genel Kurul’a katılan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, koronavirüs pandemisi yasaklarının 1 Temmuz itibariyle gevşetildiğini, yeni bir döneme girildiğini hatırlatarak, “Yasaklarının gevşetildiği dönemde pandemi vaka sayılarında inşallah yeniden yükselme olmaz. Aşıya olan ilgi biraz daha artar, hepten kurtuluruz inşallah” dedi.

Başkan Tavlı, güzel ve anlamlı çalışmaları için Dernek Başkanı Aynur Tan ve yönetimini kutladığını ifade ederek, “Yeni seçilen yönetime başarılar diliyor, emeği geçenlere yürekten teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“Ben bu derneğin güzel işler yapacağını dile getirmiştim”

Kaymakam Ümit Hüseyin Güney; Ordu Yemekleri ve Kültürü Basın Yayın Tanıtım Derneği’nin başarılı çalışmalara imza atacağına inandığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Dernekler, eğer yapacakları yapmaktan heyecan duydukları bir amaçları var ise ve bunun da potansiyeli, şartları mevcutsa bir kar topu misali yuvarlanarak, kurumsallaşarak uzun yıllar sivil toplum örgütü olarak sivil toplum olarak kamuya, topluma amacı doğrultusunda hizmet verilir. Aynur hanım yönetimiyle beraber bu derneğin faaliyetleri ve kuruluş amacıyla ilgili bizleri makamımızda ziyaret ettiklerinde ben; bu derneğin çok başarılı olacağını, çok güzel işlerin altına imza atacağını kendileriyle paylaşmıştım.

“Doğal ortamda yetişen bitkilerden elde edilen ürünlerle beslenmek önemli”

Obezitenin ve sağlıksız beslenmenin her geçen gün sorun olduğu, genetiği ile oynanmış ürünlerle beslenmenin yaygınlaştığı bir dönemde doğal ortamda otsu bitkilerden üretilen yöre kültürünün binlerce yıldan bu yana taşınarak geldiği o kültürle yoğrulan lezzetlerin aslının muhafaza edilerek hem yaşatılması, hem de turizmin çeşitlendirilerek turizme katkı sağlaması son derece önemli. Böyle önemli ve güzel bir amacı olan hedefi olan, bunun için de son derece elverişli ve doğru bir bölgede kurulan derneğimizin; amaçlarının gerçekleştirilmesini ilimizin ilçemizin kültürünün yaşatılarak devam ettirilmesi ve turizmin de bu anlamda gelişmesine katkı sağlaması temennisiyle derneğimizi tebrik ediyorum. Bundan sonraki yapacak oldukları çalışmalarına da başarılar diliyorum.”

Kongrede dilek ve temenniler bölümünde üyeler adına konuşmalar yapıldı.

Genel Kurul’da seçime tek listeyle giren Aynur Zeren Tan güven tazelerlerken; Yönetim Kurulu üyeleri ise Zeliha Akman, Katibe Sarıkahraman, Hatice Ocak, Hacer Öztürk, Emine Tan, Meryem Keskin, Fatma Arpacıoğlu, Ferhun Okan, Leyla Türe, Lütfiye Alkan, Hülya Acar ve Zeliha Ereğli’den oluştu.

Başkan Aynur Zeren Tan, kongrede kendilerine destek veren yerel ve idari yönetime, Ünye ve Fatsa başta olmak üzere Ordulu dernek üyelerine teşekkür ederek, şunları ifade etti:

“Ordu mutfağını dünyaya tanıtacağız”

“Türk mutfağı dediğimizde maalesef Ordu yemekleri henüz tanınmıyor. Ordu’da tanınmıyor. Türkiye’de tanımıyor. Biz yapacağımız çalışmalarla mutfağımızı dünyaya tanıtmayı hedefledik. Türk mutfağında Ordu yemekleri diğer yemekleri geri de bırakıp birinci sıraya gelecek. Endemik bitkiler florası olağanüstü düzeyde, zaten dünya coğrafyasının en zengin bölümüyüz. İç Anadolu’ya açılan bölümdeyiz. Bütün bunlara bir de Yunus Emre zenginliğimizi ekliyoruz. Bu anlamda çalışmalarımızı Ordu olarak yürütmek için yola çıktık, Ordu, Ünye, Fatsa diye ayırım yapmadık.”

“Çok zengin çeşitliliğe sahibiz”

Ordu mutfağının dünyada isminden söz ettiren bir noktaya geleceğini belirten Tan konuşmasına şöyle devam etti:

“Anadolu da ki Gaziantep, Kayseri, Adıyaman mutfaklarından et ürününü çekip atsak geriye ne kalıyor? Pek bir şey kalmıyor. Oysa biz de büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, kuş avcılığı, deniz ürünleri, otlar, meyveler, cennet meyvesi fındık, bu çeşitliliğe sahibiz. Bütün bunlar bir araya gelince yemek kültürümüzü bugün çok acele, hem gençlerimize, hem çocuklarımıza tanıtıp, geleceğin yemek kültürüne aday olmalıyız. Annelerimizin yaptığı tencere yemekleri, yöremizdeki otlardan ve ürünlerden yapılan yemekler. Bütün dünya artık bunun üzerinde ve yerel o kadar önemli ki kültürümüzle de birleştirdiğimizde bunun güzelliğini bir hayal edin. Bugün Ordu Büyükşehir’de Ordu Yöresel Yemekler Akademisi kuruldu. Mezunlar verdi. Arkadaşlarımız burada, Ünye ekibimizi çok beğendiler. Ünye Belediyemiz yöresel yemekler ve kadınların da gelir elde etmesi amacında kooperatif ve bu binada bizzat yöresel yemeklerin yapıldığı çalışmalar yapıyor. Hepimiz bu değerli kültürün bir ucundan tutup güzel şeyler yapacağız.

“Gübresiz toprakta ata tohumları ile başlayacağız”

Sayın Kaymakamımız, Başkanımız, İlçe Başkanımız burada, çok rica ediyoruz: yönetim sizsiniz bütün yetki sizde. İlaçsız yetişen fındık başta olmak üzere her ürün ayrı değerlendirilsin. Ordu’da gastronomiye asıl buradan başlamamız gerekiyor. Ve yine gübresiz toprakta yetişen mısır. Kendi yerel toplumlarımızla gübresiz toprakta yetişmiş mısırla başlayacağız. Ata tohumlarımızla gübresiz toprakta yetişen ürünlerden yemekler yapacağız, bunlarla başlayacağız.”

Kongreye Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, AK Parti Ünye İlçe Başkanı Kenan Selim Argan, AK Parti Ünye İlçe Kadın Kolları Başkanı Neşe Akgül Tiyaloğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Gıda Mühendisi Sevim Yıldız, dernek üyeleri, basın mensupları katıldı.ÜNYE YEMEK KÜLTÜRÜNÜ

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

Vali Erol, Hane Ziyaretlerine Devam Ediyor

Vali Erol, Hane Ziyaretlerine Devam Ediyor  Vali Muammer Erol, şehit, gazi, engelli, dul, yetim, yaşlı, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir