https://www.unyegundemhaber.com/

ÜNTİD BAŞKAN’I SOBİ’DEN TARİHİ TAŞ KÖPRÜ ÇAĞRISI

Ünye Turizm İşletmecileri Dernek Başkanı Adnan Sobi Gölevi Mahallesinde ki yol yapım çalışması esnasında bulunan köprü hakkında yazı yayımladı.

Ünye Turizm İşletmecileri Dernek Başkanı Adnan Sobi yayınladığı yazıda yetkililere seslenerek “Tarihi Taş Köprü Nerede?” sorusunu yöneltti.

Adnan Sobi şu sözleri ifade etti;

“Ünye Turizm İşletmecileri Derneği olarak, kentimize ait tarihi, turistik ve doğal değerlerimizin korunması, restorasyonu ve taşınması ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Gölevi Mahallesindeki yol yapım çalışması esnasında 3 yıl önce bulunan, Osmanlı Döneminin Batılılaşma devri özgün mimari özelliklerini veren ve Güzel Kale Mahallesinde Ümmü Gülsüm Hanımın hayrat çeşmesi ile çağdaş olan bir taş köprü bulunmuştu.

200 yıllık olan bu köprünün yerinde rölövesi yapılmış, toprak dolgu ile güçlendirilerek numaralandırma sistemiyle sökülmüş ve Ünye Çamlık Mesire alanında uygun bulunan noktaya yerleştirilmek üzere kaldırılmıştı. Taşıma esnasında problem yaşanmaması ve tahrip olmaması için taş bloklar numara sırasına göre paletlere yerleştirilip Ordu Arkeoloji ve Etnografya Müzesi tarafından kayıtlanarak Ordu Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Daire Başkanlığı tarafından kaldırılmıştı. Ancak geçtiğimiz pandemi döneminin ardından tarihi taş köprü Çamlık Mesire alanına getirilmemiş veya yerleştirilmemiştir. Üstelik aynı dönemlerde Çamlık Mesire alanındaki Osmanlı Mezarlığının konservasyonu ve sergilenmesi hususunda da girişimlerde bulunulmuştu. Ne yazık ki 3 yıldan bu yana hem taş köprünün akıbeti belirsizdir hem de mezar alanıyla ilgili girişimler hakkında olumlu gelişmeler kaydedilmemiştir.

Ünye Turizm İşletmecileri Derneği olarak, Ordu Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Dairesi Başkanlığı tarafından konu ile ilgili acilen bir cevap ve birlikte uygun gördüğümüz alana aslına uygun olarak acilen taşınmasını bekliyoruz.” dedi.

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

Vali Erol, Hane Ziyaretlerine Devam Ediyor

Vali Erol, Hane Ziyaretlerine Devam Ediyor  Vali Muammer Erol, şehit, gazi, engelli, dul, yetim, yaşlı, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir