https://www.unyegundemhaber.com/

ÜNYE’NİN MANYETİK KUMU SEÇİLEN 9 PROJEDEN BİRİ OLDU

Ünye Turizm İşletmecileri Derneği’nin desteklediği, Ünye’nin Manyetik Siyah Kumu konulu proje TÜBİTAK’ ta akıllı konut konusuyla enerji verimliliği alanında seçilen Türkiye’deki 9 projeden biri oldu.

Üntid Başkanı Adnan Sobi yaptığı açıklamada “Ünye Turizm İşletmecileri Derneği, Ünye Manyetik Siyah Kumunun tanıtımı için her şeyi yapmaya devam ediyor. Derneğimizle temasa geçen Samsun Atakum Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Ünyeli Nur Öcal’ın danışmanlığını yaptığı öğrencisi Sudenur Yaykın, “YA_MAN” adını verdiği akıllı konut projesiyle 80 mikron inceliğe sahip  Ünye Manyetit Kum içerikli sıva malzemesiyle depreme karsı dayanıklı mantolama sistemi geliştirerek hem bina yalıtımını sağlamayı hem de bina dayanıklılığını arttırmayı hedefledi. Yaşadığımız -yüzyılın deprem afeti -sonrasında daha da önem kazanan bina güçlendirme ve yalıtım çalışmalarında yöremize ait demir oranı yüksek doğal manyetit plaser kum takviyeli sıva malzemesi tuğla ile alçıpen arasında kullanıldığında dayanıklılık normal inşaat sıvasına göre artmaktadır. Bu çalışma ile bölgenin doğal sedimanter zenginliği olan ve içeriğinde manyetit, ilmenit, kobalt gibi yirmiye yakın bileşen olan doğal demir içerikli kara kumundan, sürdürülebilir bağlamda faydalanmak amaç edinmiştir.

Projenin ikinci ayağını oluşturan kum havuzları ile şifa terapi merkezleri ve sıcak su depolama alanları kuruldu.  Bina çatısına yerleştirilen fizyoterapik kum havuzları ve kumun tabanına yerleştirilecek manyetit kum sayesinde uzun süre sıcak kalacak su depoları ile yenilenebilir enerji kaynağı güneşten 4 mevsim faydalanmak hedeflenmektedir. Projede Ünye’nin sahip olduğu alternatif turizm potansiyelinin bölge ekonomisi dinamiği olarak kullanılması amaçlanmış.

Bölgeyi önemli destinasyon merkezi haline getirecek olan proje ile kendine yeten binalar tasarlamak hedeflenmiştir. Bunun içinde YA-MAN adı verilen manyetik kum takviyeli bina güçlendirme – yalıtım sistemini ve aynı binada uygulanacak güneş ve manyetit kum tedavi merkezleri ve sıcak su depolarının kullanıma açılmasını talep ederek manyetik kumun faydasını bacasız sanayi ve enerji verimliliği alanında millileştirmek misyonu edinilmiştir.

Ünye Turizm İşletmecileri Derneği olarak, Ünye Manyetik Siyah Kumunun ve kentimizin tanıtımına katkı sunacak olan projemize Türkiye TÜBİTAK Enerji Verimliliği Yarışmasında Ünyeli Öğretmenimiz Nur Öcal’a üstün başarılar diliyoruz.” dedi.

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

BEYAZAY DERNEĞİ’NDEN BAŞKAN TAVLI’YA HAYIRLI OLSUNZİYARET

Türkiye Beyazay Derneği Ordu İl Başkanlığı’ndan Başkan Tavlı’ya hayırlı olsun ziyareti gerçekleşti. 31 Mart Yerel …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir