https://www.unyegundemhaber.com/

YAŞ SINIRI KALKTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin ayrıntılarını açıkladı. Erdoğan, düzenleme kapsamında herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacağını belirterek “Düzenlemeyle yaklaşık 2 miyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor” dedi. Çalışmaya devam edenlere sigorta prim teşviki verileceğini de belirten Erdoğan, işverenlere destek için kredi imkanı da sağlanacağını açıkladı.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR? 

Yeni düzenleme işe EYT yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasından sadece 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar faydalanabilecek. Bu tarihten sonra hizmete başlayanalar ise düzenlemeden yararlanamayacak.

EYT ŞARTLARI ve ASKERLİK BORÇLANMASI 

8 Eylül 1999 tarihi öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi olması gerekiyor.

Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı elde etmiş olacak.

Prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler ise askerlik borçlanması yapabiliyor. Böylelikle eksik günler tamamlanmış olacak.

Prim şartını tamamlamış olan fakat sigortalılık süresini doldurmayanlar kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl bitince emeklilik hakkı kazanmış olacak.

EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLAR

Emekli olduğu halde çalışmaya devam edecekler için sigorta prim teşviki getiriliyor.

Böylece emekli olanlar için şirketlerin ödeyeceği primlerde düşüş meydana gelecek. Normal çalışanla emekli çalışan arasında prim farkı kalmamış olacak.

EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle ilk olarak 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkından faydalanacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla birlikte bu sayı her sene artıyor olacak.

KIDEM TAZMİNATI 

Emekli olacakların kıdem tazminatları için destek verilecek. Buna bağlı olarak Kredi Garanti Fonu desteğiyle işverenlere kredi imkanı sağlanacak

EYT NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK? 

Yeni EYT düzenlemesinin Meclis’e sunulmasının akabinde, ocak ayında görüşülmesi bekleniyor. Yürürlüğe girme tarihinin ise 1 Ocak 2023 olması ön görülüyor.



Hakkında: aylin.k

Kontrol Ediliyor

BEYAZAY DERNEĞİ’NDEN BAŞKAN TAVLI’YA HAYIRLI OLSUNZİYARET

Türkiye Beyazay Derneği Ordu İl Başkanlığı’ndan Başkan Tavlı’ya hayırlı olsun ziyareti gerçekleşti. 31 Mart Yerel …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir