https://www.unyegundemhaber.com/

ÜNYE’NİN SANCAK OLMASIN 158.YILI AMACIYLA SERGİ DÜZENLENDİ

Ünye’nin sancak olmasının 158’inci yılını kutlamak amacıyla bugün Ünye Ticaret Borsası’nda konu ile ilgili sergi açıldı.

15 Haziran 1864 yılında Ünye’nin sancakbeyi olması sebebiyle Ünye Sanat ve Kültür Derneği ve Ahmet Derya Varilci’nin önderliğinde açılan sergi, Ünye’nin o tarihlerdeki fotoğrafları ve konu ile ilgili bilgilendirmelerden oluştu.

Sergi ile ilgili bilgiler veren ve serginin açılmasında öncülük eden Ahmet Derya Varilci, “Tarihte hiçbir gelişme istisnai bir durum değilse tesadüf değildir. 1848 yılında Osmanlı’da yeni bir statü ortaya çıkıyor. Ayanlar dönemi biterek merkezi güç tarafından vilayetler oluşturularak gelişmeler merkeze bağlanıyor. O dönemde de Ünye sancakbeyi yapıldı yani vilayet oldu. Ünye’nin il olması coğrafi konumu, nüfusu gibi nedenlerden dolayıdır. Aynı zamanda Ünye tersaneye gemi sağlayan en önemli birimlerden biridir. Ünye’nin il olmasının getirileri oldu. Öncelikle Ünye-Niksar yolu açıldı ve bunun gibi pek çok güvenlik tedbirleri, limanın geliştirilmesi gibi pek çok imar ve iskan geliştirmeleri oldu. Ünye’nin sancak yapısı bu gelişmeleri destekleyecek şekilde devam etti. Ünye’nin sancakbeyliği daha sonraki yıllarda da devam etmiştir.

Serginin açılmasına katkı sağlayan Ünye Sanat ve Kültür Derneği Başkanı İsmet Küçükoğlu, “1461 yılında Trabzon’un fethedilmesi ile Ünye Canik yani Samsun sancağına bağlandı. Biz 400 küsür yıl Samsun’un bir kazası olarak yaşadı. 1864 yılında Ünye sancakbeyi yapılınca Niksar’ı, Erbaa, Karakuş yani Akkuş, Fatsa, Bolaman ve Ünye kazası bağlandı” dedi.

Hakkında: semanur

admin

Kontrol Ediliyor

HACI ADAYLARINA EĞİTİM SEMİNERİ VERİLDİ

Ordu İl Müftülüğü koordinesinde 2024 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Hac-Umre organizasyonu yapan acentelerle Hacca …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir